
Etter intensiv og sterk kreftbehandling er risikoen for utvikling av seneffekter stor. Behandlingen som finnes i dag, gjør at de fleste overlever, men både behandlingen og sykdommen i seg selv, kan gi ulike seneffekter i ettertid. CatoSenteret i Son har et godt rehabiliteringstilbud til barn og unge med seneffekter.
CatoSenteret
CatoSenteret er en del av spesialisthelsetjenesten og ligger i naturskjønne omgivelser i Son i Vestby kommune, med en fantastisk utsikt over Oslofjorden.
Vi tilbyr spesialisert rehabilitering til pasienter med kreft, CFS/ME, nevrologiske tilstander og andre komplekse sykdomsbilder til de som ønsker rehabilitering. Mange av våre pasienter er barn og unge. Vi har hatt et rehabiliteringstilbud til barn som har hatt kreft i flere år.
Rehabilitering kan beskrives som en tverrfaglig, koordinert og målrettet prosess, der vi ser på alle aspekter i livet til barnet som kan påvirke livskvaliteten, både fysisk, psykisk, kognitivt og sosialt. Vi har fokus på mestring og forsøker å hjelpe barna til å finne fram til en hverdag der de får brukt seg selv godt, bli selvstendige og delta sosialt, i utdanning og i samfunnet.
Hit kan barn med kreft komme både før, under og etter behandling. Det viktigste er at man er medisinsk i stand til å tåle rehabilitering. Vi har tilbud for alle aldre, både til barn, ungdom og voksne. Tilbudet omfatter barn helt fra barnehagealder til de er fylt 18 år.
CatoSenteret har avtale med Helse Sør-Øst, og siden det er fritt behandlingsvalg kommer pasienter fra hele landet hit. Det er åpent gjennom hele året, og rehabiliteringen varer i fire uker sammenhengende.
Barn under 16 år må ha med en av foreldrene eller en foresatt, som bor på samme rom uten at det koster noe. Foreldre kan søke om opplæringspenger via NAV, og får dekt tapt lønn under oppholdet. For de mellom 16 og 18 år er det valgfritt å ta med foresatt.
Vi har et eget opplegg for foreldrene når de er her, som inkluderer både samtalegrupper og undervisning, med nærteamet eller digitalt. Det er viktig at både barna og foreldre får med seg nyttige verktøy som de kan bruke hjemme etter at oppholdet hos oss er ferdig.

Ditt eget team
Når du kommer til CatoSenteret får du som pasient et eget nærteam. Det består av en primærkontakt som ofte er en sykepleier, i tillegg til en fysioterapeut, idrettspedagog og lege. Vi kobler på andre faggrupper ved behov, som for eksempel ergoterapeut, psykolog, ernæringsfysiolog eller logoped.
Det første man gjør er å kartlegge hver enkeltes utfordring. Hva trenger man å øve seg på, og hvilke mål setter man seg for de neste fire ukene.
Teamet som jobber med barn med kreft har en faglig spennende, utfordrende og givende jobb. Barna har ofte komplekse utfordringer, både fysisk, psykisk og sosialt. Mange har fatigue, noen har vært operert, andre har fått strålebehandling, eller cellegift. De har opplevd mye til tross for sin unge alder, og man blir ydmyk når man står overfor både barna og foreldrene.
Noe av det beste med jobben er å få være med disse barna på oppturer i rehabilitering, og se hvordan de mestrer nye ting og utfordrer seg selv.
Fatigue er en seneffekt som ofte går igjen hos mange. Mange sliter med konsentrasjon, hukommelse og mental og fysisk slitenhet. I tillegg har noen av barna også sosiale utfordringer, fordi de har vært lenge borte fra barnehage eller skole i en viktig periode i livet.
Bygge tillit
Det viktigste for rehabiliteringsteamet er å møte og se barnet der det er. Som fagpersoner er det viktig å lytte og møte både pasientene og de pårørende på deres banehalvdel og ta det derfra.
Å bygge tillit er helt avgjørende for å få effekt. Noen av barna trenger lenger tid på å bli trygg på personalet, og noen har også med seg traumer fra sykehuset.
“Da er det viktig å gjøre dem trygge og å finne det som gir mest mulig mestring og motivasjon, slik at de igjen kan delta i samfunnet, i det sosiale og på skolen.”
For å gjøre det, starter oppholdet med en kartlegging sammen med nærteamet og foreldrene. Her går man gjennom utfordringer og setter mål for oppholdet. Sammen lager man en timeplan, hvor barna eller ungdommen kan velge mellom flere ulike aktiviteter.
Teamet legger vekt på lystbetonte aktiviteter, og å gi barna utfordringer slik at de kan kjenne på sin egen kapasitet. Det er viktig å finne en god balanse mellom fysiske aktiviteter og hvile for de som sliter med fatigue. Et sunt kosthold blir også vektlagt.
Timeplanen inneholder både gruppeaktiviteter og enkelttimer med fagpersoner. CatoSenteret har et bredt aktivitetstilbud. Timene tilrettelegges etter hvilken fysisk form man er i. Det er også mulighet for dyreassistert terapi, og det er lagt opp til én skoletime hver dag.
Når de fire ukene er over, blir det avholdt et avreisemøte. Her inviterer man alle de som følger barnet hjemme, som BUP, fysioterapeut, skole, helsesykepleier og kreftkoordinator. Slik kan man fortsette det viktige arbeidet som ble lagt ned på CatoSenteret, hjemme.
Vi ønsker å være en veiviser innen egenmestring og fokuserer på de ressurser du har, og ikke på hva du mangler. For oss betyr det spesialisert tverrfaglig rehabilitering med høy faglig kvalitet som bidrar til gode resultater, positive opplevelser, mestring og motivasjon hos hver enkelt.