Toppmeny

Vi har vokst gjennom mentorrollen!

Skrevet og publisert første gang hos Aker BP ASA, mandag 27. mai 2019.

I ett år har Lone Olstad og Sjur Hundsnes gitt støtte og veiledning til personer som er rammet av den sjeldne kreftformen Sarkom. Her forteller de litt om erfaringene med mentorskapsprogrammet.

-Jeg har vært i lignende situasjon selv, og vet at livet kan være sårbart. Da Aker BP annonserte ‘meld din interesse’ til dette Mentorskapsprogrammet meldte jeg meg tvert, sier Sjur.

Sarkom er en sjelden krefttype som rammer personer i alle aldre, men er mer vanlig hos barn og ungdommer. Behandlingen er ofte langvarig med både cellegiftbehandling og en omfattende operasjon. Bakgrunnen for prosjektet er at mange sliter etter avsluttet behandling, med blant annet senskader, tunge tanker og utmattelse.

Mentorskapsprogrammet skal være med å hjelpe deltakerne tilbake til livet igjen.

En vakker reise

Sjur har vært mentor for 49-år-gamle Annika Reinertsen.

-I starten av programmet var jeg redd for å ikke strekke til, men etter hvert som programmet skred frem så jeg at tilstedeværelse var nok. Det har vært veldig bra for Annika å kunne snakke med noen som verken er familie, slekt eller venner. Et kraftfullt spørsmål vi alltid har kommet tilbake til er; hva er mest viktig i dag hvis en skulle dø i morgen? Å se Annikas appetitt på livet og at hun gjennomfører det vi har blitt enige om har gitt meg bekreftelse på at programmet har hjulpet. Det har vært en vakker reise, sier Sjur.

En venn for livet

Aker BP har deltatt på to runder i Mentorskapsprogrammet og skal snart i gang med en tredje. Programmet gjennomføres i samarbeid med Kreftkompasset.

Aker BP bidrar med en mentor som støtter deltakeren med noe den ønsker å forandre i hverdagen. Det kan for eksempel være å komme ut i jobb, begynne å studere, komme i gang med trening, få et bedre sosialt liv eller annet de sliter med etter en lang behandling. Som mentor får du råd og støtte av lege og sykepleiere.

– Det å delta i mentorskapsprogrammet har vært en krevende, inspirerende og lærerik reise. Min pappa døde av kreft for et par år siden. Det sammen med min interesse for andre mennesker har gjort at jeg har ett ønske om å hjelpe andre. Derfor meldte jeg meg på mentorskapsprogrammet, sier Lone.

Lone har vært mentor for Kine Anita Østli.

-Det har jeg ikke angret på! Det mest givende er å se at min hjelp faktisk har gitt resultater. Jeg har hjulpet min deltaker med å strukturere hverdagen sin slik at det blir en god balanse mellom energigivende og energitappende aktiviteter, jeg har vært en samtalepartner og jeg har ‘pushet’ min deltager til å ta de vanskelige avgjørelsene. Jeg har i tillegg fått en ny venn som jeg kommer til å fortsette å treffe også etter mentorskapsprogrammet, sier Lone, som nå har startet i ny jobb i Aker Energy.

Vil du være mentor?

Både Lone og Sjur anbefaler ansatte å delta i programmet.

-Hvem som helst i selskapet kan bli mentor så lenge du er engasjert og har et ønske om å hjelpe en annen person. Erfaringen sier at en mentor med en forholdsvis liten innsats kan utgjøre en stor forskjell for deltakeren. Men deltakelse må prioriteres og det er viktig at mentoren er engasjert for at programmet skal ha en effekt, sier Sjur. Lone fortsetter:

– Jeg tror det er viktig at man selv er i en stabil fase i livet slik at man klarer å gi av seg selv. Her må man faktisk sette seg selv til side og kunne lytte til din deltager. Du bør være en person som har interesse for andre, god lytter og god på å stille spørsmål. Mitt råd til de som skal være med i neste runde er, i tillegg til det jeg allerede har nevnt, å observere din deltager og finne ut hva han/hun trenger hjelp og støtte til. Dette har vist seg å være varierende og det kan ta noe tid å finne ut av. Bruk støtteapparatet som er rundt ved behov og invester tid!

Lyst å delta? Meld din interesse og les mer her:
Mentorskapsprogrammet

No comments yet.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Følg oss på