Toppmeny

Våre likepersoner – hvem er de og hva gjør de?

Våre frivillige likepersoner er ikke fagpersoner, men medmennesker som har vært rammet av sarkom som pasient eller pårørende. De bruker sine erfaringer til å hjelpe andre med å mestre sin situasjon.

Her kan du bli kjent med en av våre likepersoner, Hilde Anette, som selv har hatt kondrosarkom for en del år tilbake.


Tekst og foto: HILDE ANETTE HEIMARK
Første gang publisert i Sarkomen #3 2018


Hilde Anette er likeperson ved Vardesenteret og vår likepersonansvarlig. Det betyr at hun svarer på alle henvendelser som kommer inn per mail eller telefon. I tillegg er hun med og arrangerer kurs for nye likepersoner.


Jeg heter Hilde Anette, er 42 år, mamma og samboer bosatt i Tomter i Østfold. Jeg har vært likeperson for Sarkomer på Vardesenteret ved Radiumhospitalet i Oslo siden 2015. Der har jeg et par vakter i måneden som enten er på dag- eller kveldstid.

Jeg har selv hatt kondrosarkom i hofta (operert i 2010). På grunn av sarkomet, og sykehusinnleggelser på grunn av annen sykdom, har jeg vært mye i kontakt med det norske helsevesenet og stort sett vært veldig fornøyd. Som likeperson er det godt å føle at jeg kan gi noe tilbake til helsevesenet og andre som rammes av sykdom. Derfor har jeg valgt å være aktiv som likeperson og likepersonsansvarlig for pasientforeningen Sarkomer.

Gjennom egenerfaring med kreftsykdom, en stor operasjon og mye opptrening i den forbindelse, samt en genuin interesse for mennesker, kan jeg bidra som en god samtalepartner for mennesker som har behov for det. Dette gjelder både pasienter og pårørende.

Det er ikke så mange tilfeller av sarkom årlig, og ikke alle kommer til Vardesenteret, men vi har likevel noen samtaler i året, både på Vardesenteret og per telefon.

Likepersonsarbeid

Som likeperson møter man også mennesker berørt av andre krefttyper, og skal også være der for dem når de oppsøker oss. Som likeperson har man gjennomgått kursing, der man har lært en del om et godt likepersonsarbeid, og viktige prinsipper for den gode samtalen. Man har deltatt i gruppearbeid og blitt observert i dialog med andre og avsluttet kurset med intervju hvor man eventuelt blir anbefalt som ny likeperson og tatt opp av sin pasientforening.

Men selv om man er utdannet og godkjent likeperson, er det nå den utfordrende jobben starter!

Å være likeperson er spennende og veldig lærerikt. Det er litt utfordrende at man på forhånd ikke vet hvilke personer som oppsøker oss, og man kan derfor ikke forberede seg så mye på hva som venter en på en vakt. Kun å være mentalt innstilt på å være fullt og helt til stede for dem vi møter, og sette oss selv og våre utfordringer til side. Selv om vi likepersoner kanskje har egne utfordringer, både helsemessig og ellers, skal ikke ‘vi’ være i fokus når vi er likepersoner.

Vi er ikke fagpersoner, og har ikke lov til å gi medisinske råd, men kan hjelpe dem videre i jungelen av instanser. Vi skal i den gode samtalen først og fremst prøve å sette oss inn i pasientens eller de pårørendes ståsted; så godt det lar seg gjøre, ved å se enkeltindividet, stille spørsmål, lytte, gi rom for pauser i samtalen, og la det være opp til den/de andre hva de ønsker å snakke med oss om.

En god likeperson bør være en god menneskekjenner og være god til å lese signaler i form av blant annet ansiktsuttrykk og kroppsspråk, og på en skånsom måte finne ut hva den enkelte person er kommet til Vardesenteret for.

Vardesenteret

De som besøker oss, kan for eksempel komme fordi de ønsker å snakke med noen. Det kan være at de trenger å snakke om sykdommen sin og utfordringene som følger med, eller hvordan det oppleves å være pårørende til kreftsyke. Men det kan også være at de kommer fordi de ønsker et «fristed» fra sykdommen, at de ser på det fargerike Vardesenteret med lukt av vaffel og en hyggelig stemning som et sted hvor de kan koble av litt – og snakke om vær og vind og helt andre ting enn sykdom.

Vardesenteret byr på hyggelige omgivelser og gode samtalepartnere. Her er det rom for å snakke om vær og vind eller utfordringer i møte med kreft.

Det kan også hende at de kommer på Vardesenteret for å spille spill, drive med hobbyaktivteter, eller bare få seg en kopp kaffe og noe å bite i mens de venter på bussen hjem, eller vil slappe av litt på sofaen mellom treningsøkter på Pusterommet.

Kanskje kommer de for å få informasjonsmateriell om for eksempel kurs som tilbys innen ernæring og kosthold, fatigue eller om de ulike krefttypene, eller det å komme seg tilbake til arbeid. Kanskje de ønsker informasjon om tilbudet om å delta i samtalegrupper med psykolog, make up-kurs, eller de trenger å snakke med en frivillig jurist. Kanskje de ønsker å lese avisen, bruke internett eller lignende.

Atmosfære

Det er altså mange ulike ønsker våre besøkende på Vardsenteret kan ha, og som likeperson bør man være god på å finne ut av dette, og ønske alle like mye velkomne og bidra med den veiledningen vi kan, slik at alle føler seg sett og ivaretatt. Dette kan være utfordrende, og kanskje til tider vanskelig, men vi finner som regel godt ut av det, og lærer mennesker og ulike behov å kjenne.

Som likeperson lærer man ikke bare om andre mennesker, men også om seg selv føler jeg. Vi skal være på Vardesenteret for å skape en god og trygg stemning, og lage en atmosfære hvor det er plass til alle typer mennesker. Jeg kan en sjelden gang møte mennesker som ønsker enesamtale i et lukket rom, men i de aller fleste tilfeller opplever jeg at våre gjester synes det er ok å snakke med andre mennesker til stede i sofakroken. Vi ser at mange har utbytte av å snakke med andre pasienter og pårørende om erfaringer de har rundt det å være berørt av kreft, og utveksle erfaringer.

Noen ganger blir de godt kjent seg imellom, og kan knytte varige vennskap med mennesker de for eksempel er sammen med i flere uker under strålebehandling og under opphold på Pasienthotellet der de blant annet deler gode samtaler ved måltider i kantina. Som likepersoner er vi på vakt sammen med frivillige som jobber for Kreftforeningen. Ved dagvakter er også ansatte ved sykehuset og fra Kreftforeningen til stede, og vi kan lære mye av hverandre.

Medmenneske

Det er veldig tøft å møte syke mennesker, og se alt de har av utfordringer både fysisk og mentalt, og man gjør så godt man kan som medmenneske. Man kan ikke gjøre noen friske, men forhåpentligvis skape et rom hvor de opplever seg sett, ivaretatt og trygge, og kan få bearbeidet tanker og følelser med noen som har god tid til dem og vil dem vel.

Kanskje de etter en stund hos oss har fått utløp for både galgenhumor, har fått delt gode og mindre gode vitser, delt kakeoppskrifter eller strikket seg en gryteklut, eller er altfor mett i magen etter litt for mange vafler og kopper kaffe?

Kanskje de går ut av Vardesenteret med et par nyttige brosjyrer og har bestemt seg for å melde seg på et lærerikt kurs, eller komme i gang med trening?

Pasienter og pårørende berørte av sarkom eller andre krefttyper er hjertelig velkomne til å benytte seg av tilbudet på Vardesenteret!


Dersom du ønsker å snakke med en av våre likepersoner kan du ringe eller sende mail. Hilde Anette svarer på din henvendelse, og setter deg i kontakt med en av våre likepersoner rundt om i landet.

+47 22 12 00 29
likeperson@sarkomer.no

Informasjon om Vardesenteret

Åpningstidene, og annen nyttig informasjon om kurstilbud med mer, finner du her.

Det finnes Vardesentre på Radiumhospitalet, Oslo universitetssykehus, avdeling Ullevål, Haukeland universitetssykehus (Bergen), St Olavs hospital (Trondheim), Stavanger universitetssykehus, UNN (Tromsø) og Nordlandssykehuset (Bodø).

No comments yet.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Følg oss på