Skip to content
  • Butikk
  • Gi en gave
  • Bli medlem
  • Podcast
  • Kontakt oss
Sarkomer

Sarkomer

– en norsk pasient- og likepersonsforening

  • Hjem
  • Den digitale kuleuka
  • Sarkomer
  • Likeperson
  • Historier
  • Om oss
  • Aktivitetskalender
  • Toggle search form

Tilbake til arbeid etter kreftsykdom

Posted on 9. desember 2013 By kaja Ingen kommentarer til Tilbake til arbeid etter kreftsykdom

Tidligere kreftpasienter kan være motiverte og dyktige arbeidstakere.

Elin Stoermann-Næss, spesialrådgiver hos Kreftforeningen

Tett dialog underveis og god tilrettelegging er viktige faktorer som bidrar til at arbeidstakere kommer raskere tilbake til arbeid etter en kreftdiagnose.

Det er viktig ikke å miste kontakten med arbeidsplassen under en lang sykdomsperiode. En god og åpen dialog med arbeidsgiver underveis, bidrar til økt forståelse for den situasjonen man er i og gjør det lettere å komme tilbake i arbeid etter et langt sykefravær.

– Forskning viser at det å være i jobb er viktig både for selvrespekt, identitet og levestandard. For dem som klarer å komme tilbake i arbeid, vil jobben derfor være en viktig arena både for å opprettholde sosial kontakt og en god økonomi. Mange undervurderer hvor viktig arbeidsplassen kan være for å redusere følelsen av isolasjon, sier Elin Stoermann-Næss, spesialrådgiver hos Kreftforeningen. Hun legger til:

– Mange spør oss om hva de skal si til kollegene sine. Utgangspunktet er at man ikke behøver fortelle alt til alle. Oppleves det vanskelig å vite hvordan og til hvem man skal informere om sin situasjon, kan det kanskje være lurt å finne en man stoler på som kan formidle videre. Andre muligheter er å skrive en blogg, en epost eller finne noe annet som passer bedre.

Tilrettelegging

I tillegg til dialog er tilrettelegging på arbeidsplassen viktig. Arbeidsgiver har plikt til å legge arbeidet til rette så langt det er mulig, slik at arbeidstakers behov blir møtt på en god måte, og samtidig er det viktig at man samarbeider med arbeidsgiver for å lage en god oppfølgingsplan. Denne oppfølgingsplanen kan gjelde både om man kan jobbe underveis i sykdomsforløpet og etter sykmeldingsperioden.

– De fleste tenker endringer i arbeidstiden når det er snakk om tilrettelegging, men det finnes flere muligheter for å få en bedre arbeidshverdag. Et annet eksempel kan være å snu litt på og endre arbeidsoppgaver, enten for en tid eller permanent. Igjen er dialog viktig. Det skal ikke så omfattende tilrettelegging til for at det skal fungere, men er det behov for større endringer og arbeidsrettede tiltak, kan arbeidsgiver og arbeidstaker få bistand fra NAV, påpeker Elin Stoermann-Næss.

Kreftlinjen og Rettighetstjenesten

Midt i en tøff sykdomsperiode kan det naturligvis være krevende på samme tid å holde seg orientert om hvilke rettigheter man har i forhold til sykefravær og retur til arbeidsplassen. Her kan Kreftforeningen hjelpe. Foruten at det ligger mye nyttig informasjon og mange gode råd på nettsidene, finnes også Rettighetstjenesten.

– Rettighetstjenesten er en del av Kreftlinjen vår. Vi kan nås på 800 KREFT, på mail Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. eller chat. Man behøver ikke ha så klart for seg hva man trenger hjelp til, det holder at man har behov for noen å drøfte sin situasjon med og spørre om alt man lurer på. Selv om det er flest pasienter og pårørende som tar kontakt med oss, er det også en del arbeidsgivere som søker råd om hvordan de best kan ta vare på sine ansatte, enten den ansatte selv har kreft eller er pårørende til en med kreft, forklarer Elin Stoermann-Næss.

Hun understreker at Kreftlinjen er åpen for alle og at du treffer fagfolk som sykepleiere, sosionomer og jurister som kan bistå. I tillegg kan man også få rettshjelp fra frivillige jurister på Kreftforeningens Vardesentre i Oslo, Trondheim og Tromsø.

Filmer og brosjyrer

Kreftforeningen har lenge vært opptatt av arbeidslivet som en viktig arena på flere nivåer. De ønsker å være holdningsskapende, bidra til å fjerne fordommer og øke arbeidsgiveres trygghet mht å beholde eller ansette arbeidstakere med nedsatt funksjonsevne. I tillegg ønsker de å fokusere på hvordan man, på en god måte, kan lykkes i å hindre utstøting og fremme inkludering av arbeidstakere med kreft, samt å få til en god tilrettelegging på arbeidsplassen.

– Vi har initiert et større forskningsprosjekt, vi har utarbeidet nye nettsider, en ny brosjyre for både arbeidsgivere, arbeidstakere, kolleger og jobbsøkere og har nettopp publisert to korte informasjonsfilmer spesielt rettet mot arbeidsgivere, forklarer spesialrådgiveren.

Den ene filmen tar for seg hvordan arbeidsplassen kan tilrettelegge for at en arbeidstaker kan komme tilbake i jobb etter et veldig langt sykefravær, den andre belyser unge menneskers situasjon – de som har vært syke og er nye på jobbmarkedet.

Trekk fram fortrinn

Har man hatt kreft som ung, utdannet seg etterpå og så skal søke jobb, er det mange som opplever at de ikke engang blir innkalt til intervju. De har et «hull» i CV’n og kanskje er også arbeidsgiveren engstelig for behovet for og omfanget av eventuell tilrettelegging.

Da kan det være lurt å tenke gjennom om sykdommen kanskje har gitt noen erfaringer som kan være et konkurransefortrinn i jobben, slik som evne til å takle uforutsigbare situasjoner, utholdenhet, kjennskap til NAV og helsevesen eller noe annet man kan flette inn i CV’en.

– En person som har kjempet seg gjennom alvorlig sykdom og som ønsker å jobbe, kan vise seg å være en svært motivert, stabil og dyktig arbeidstaker, nettopp fordi man ønsker å vise hva man kan, framhever Elin Stoermann-Næss.

Nyhet

Innleggsnavigasjon

Previous Post: Nyhetsbrev for oktober
Next Post: Ny nasjonal helse- og sykehusplan

More Related Articles

Sarkomen #2 2023 | Møt menneskene som jobber med å oppdage, diagnostisere og behandle sarkom Nyhet
Sarkommåneden 2023 – «Mitt sarkomarr» Engasjement
SPAGN 2023 – Dublin, Irland Konferanse
Invitasjon til Den Store Kuledagen 2023 Den Store Kuledagen
Sarkomen #1 2023 | Fire sterke historier om sarkom som belyser viktigheten av tidlig diagnostisering. Nyhet
Vi søker deltakere til informasjonsfilm om sarkom! Nyhet

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Du må være innlogget for å kunne kommentere.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Gi en gave

Bli fast giver hos oss eller støtt oss med en engangssum! Alle gaver på 500 kroner eller mer gir rett til skattefradrag.

Gi en gave her!

Likepersontelefonen

tlf. 22 12 00 29

Når du ringer vår likepersontelefon vil du kun bli belastet lokaltakst. Mobiloperatørens takster gjelder når du ringer fra utlandet.

Om Sarkomer

Sarkomer er en norsk pasient- og likepersonorganisasjon for alle berørt av sarkom – en samlebetegnelse for kreft i skjelett eller bløtvev. Foreningen er til for deg som har eller har hatt sarkom, og pårørende eller etterlatte til de som rammes av sarkom. Vi ønsker også alle andre som er interessert i å støtte og følge vårt arbeid velkommen!

Les mer..

Aktivitetskalender

  • Styremøte 4/2023 den 9. november 2023 09:00
  • Styrets strategisamling 2024 den 12. januar 2024 13:00
Tilsluttet Kreftforeningen

Om Likepersoner

Sarkomer er en pasientorganisasjon som driver likepersonarbeid. En likeperson er en pasient, tidligere pasient, pårørende eller etterlatt som har gjennomgått likepersonskurs og avlagt taushetsløfte. Våre frivillige likepersoner er ikke fagpersoner, men medmennesker som bruker sine erfaringer til å hjelpe andre med å mestre sin situasjon.

Likepersontelefonen

[button size="large" color="green"] +47 22 12 00 29[/button]

Når du ringer vår likepersontelefon vil du kun bli belastet lokaltakst. Mobiloperatørens takster gjelder når du ringer fra utlandet.

Gi en gave

holding-hands

Bli fast giver hos oss
eller støtt oss med en engangssum!

Alle gaver på 500 kroner eller mer gir rett til skattefradrag.

[button link="http://www.sarkomer.no/gi-en-gave/" size="medium" class="gigaveknapp"]Gi en gave her[/button]

Aktivitetskalender

  • Styremøte 4/2023 den 9. november 2023 09:00
  • Styrets strategisamling 2024 den 12. januar 2024 13:00

Diverse lenker

[wp-blogroll catname=forside notitle=1] [hr]

➜ Alle linker her

Arrangement

  • Styremøte 4/2023 den 9. november 2023 09:00
  • Styrets strategisamling 2024 den 12. januar 2024 13:00

Info

  • Butikk
  • Gi en gave
  • Bli medlem
  • Podcast
  • Kontakt oss

Nylige innlegg

  • Sarkomen #2 2023 | Møt menneskene som jobber med å oppdage, diagnostisere og behandle sarkom
  • Sarkommåneden 2023 – «Mitt sarkomarr»
  • Norsk Sarkomgruppemøte
  • Årsmøtedokumentene for 2023
  • SPAGN 2023 – Dublin, Irland

© Sarkomer. All Rights Reserved. // Org. nr.: 997455770 // Besøksadresse: Kongens gate 6, 0153 Oslo // Postadresse: Postboks 1449 VIKA, 0115 Oslo // info(at)sarkomer.no

Powered by PressBook Green WordPress theme