Skip to content
  • Butikk
  • Gi en gave
  • Bli medlem
  • Podcast
  • Kontakt oss
Sarkomer

Sarkomer

– en norsk pasient- og likepersonsforening

  • Hjem
  • Den digitale kuleuka
  • Sarkomer
  • Likeperson
  • Historier
  • Om oss
  • Aktivitetskalender
  • Toggle search form

Seminar for brukerrepresentanter

Posted on 19. oktober 2012 By kaja Ingen kommentarer til Seminar for brukerrepresentanter

Sarkomer deltok på seminar for brukerrepresentanter på Holmen Fjordhotell i Asker 21. – 23. september. Kreftforeningen arrangerte seminaret. Temaet var rehabilitering og samhandling i lys av samhandlingsreformen. Samhandlingsreformen innebærer blant annet å flytte mye av helsetilbudet til kreftpasientene nærmere der de bor.

Lurer du på hva samhandlingsreformen er, kan du starte her:

http://www.regjeringen.no/nb/dep/hod/kampanjer/samhandling/om-samhandlingsreformen/samhandlingsreformen-i-kortversjon.html?id=650137

En brukerrepresentant representer brukerne av helsetilbudene i de forskjellige helseforetakene. En brukerrepresentant er derfor noe annet enn en likemann eller en representant for en spesifikk diagnose. Representantene skal være «vaktbikkjer» og påse at blant annet rehabiliteringstilbudet i kommunen og helseforetakene er godt nok. De sitter som oftest i råd i kommunen, ved sykehus eller i helseforetakene.

Første dag av konferansen:

Organisering av rehabilitering var første tema. En representant fra Helsedirektoratet var til stede og holdt foredrag. Rehabilitering gjøres av spesialist, kommune eller NAV. Lovgrunnlaget er Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester (ny), Spesialisthelsetjenesteloven og Pasient- og brukerrettighetsloven. Lovene skal legge til rette for at kreftpasienter også skal få rehabilitering.

Rehabilitering er definert av Helsedirektorat slik: «Habilitering og rehabilitering er tidsavgrensede, planlagte prosesser med klare mål og virkemidler, hvor flere aktører samarbeider om å gi nødvendig bistand til brukernes egen innsats for å oppnå best mulig funksjons- og mestringsevne, selvstendighet og deltakelse sosialt og i samfunnet»

Pasient- og brukermedvirkning i forhold til rehabilitering defineres av Helsedirektoratet slik;

«Kommunene og det regionale helseforetaket skal sørge for at den enkelte pasient og bruker kan medvirke ved gjennomføringen av eget habiliterings- og rehabiliteringstilbud jf. Pasient- og bruker- rettighetsloven § 3-1. Med gjennomføring menes planlegging, utvikling, og utøving og evaluering.»

Kommunen skal ha ansvar for og sørge for;

«At re/habiliteringstilbudet gis uavhengig av pasientens /brukernes boform. Helse- og omsorgstjenesten skal samarbeide med andre etater.»

Spesialisthelsetjeneste (sykehus med fysioterapeuter, ergoterapeuter o.l) har ansvar for oppgaver som krever spesialisert tilrettelegging: trening og oppfølging av funksjon og ulike individuelle ferdigheter, intensiv trening, tilrettelagt opplæring med tilrettelagte rammebetingelser.

Lurer du på hvordan spesialisthelsetjenesten er bygd opp?

Les her: http://www.regjeringen.no/nb/dep/hod/tema/sykehus/nokkeltall-og-fakta—ny/slik–er-spesialisthelsetjenesten-bygd-o.html?id=528748

Samhandlingen er en forutsetning for god rehabilitering.

Virkemidlene er på to nivå;

–        Individ

–        System

For individet gjelder at alle pasienter skal ha en individuell plan og koordinator på sykehus. Kreftpasientene faller ofte ut, og mange har ingen individuell plan. Klageordning følger med koordinator og helsearbeidere skal informere om individuell plan.

Det skal på systemnivå – både på sykehus og i kommunen – være koordinerende enhet og samarbeidsavtaler mellom kommune og sykehus. Det skal finnes en oversikt over tiltak for aktuell pasient. Koordinerende enhet er kontaktpunkt mellom kommune og sykehus.

Det er lover og forskrifter om at kommunene innenfor rimelig tidsfrist skal ordne en individuell plan og koordinator for pasientene.

 

Andre tema var: brukerrepresentantene som «vaktbikkjer» for påvirkningsarbeidet

Lovgrunnlaget for rehabiliteringen etter samhandlingsreformen er sendt som oppdragsdokumenter til helseforetakene. Et slikt dokument er kommando fra helseministeren til helseforetakene (én av de fire helseregionene i Norge)

Lurer du på hva et oppdragsdokument er, og om det er sendt til din helseregion, se her:

http://www.regjeringen.no/nb/dep/hod/tema/sykehus/oppdragsdok.html?id=115231

 

Man skal ha kreftbehandling innen 20 dager. Dette er hjemlet i oppdragsdokumentene og er bindende for helseforetakene. Disse har en annen status enn høringer, som ikke er bindende, men om er anbefalinger for myndigheter og helseforetak.

Tellingen av behandlingstidens frist gjøres forskjellig. Det telles f. eks noen steder fra henvisning fra fastlege til man første gang møter en spesialist, og fra henvisningen fra fastlege til første samtale på behandlende sykehus.

Reglen er ikke klar, men er ved normal tolkning at man skal telle fra henvisning fra fastlege til behandling starter.

Når man er på sykehus, skal kontaktperson utpekes for pasienten. Kontaktpersonen skal koordinere for pasienten. En kontaktperson kan være sykepleier, lege, fysioterapeut eller sosionom. Alt dette skal være på plass 31.12. 2012.

Brukerrepresentantene skal se om HF følger opp oppdragsdokumentene fra Helseministeren.

Last ned teksten som pdf her.

Konferanse, Nyhet

Innleggsnavigasjon

Previous Post: Om sarkom på God Morgen Norge, fredag 19. oktober
Next Post: Sarkomer er høringsinstans for forslag til ny nasjonal kreftstrategi 2013-2017

More Related Articles

Verdens kreftdag 2023 Engasjement
Sarkomen #3 2022 | Personlige historier med et viktig budskap om takknemlighet og håp. Nyhet
Sarkomen #2 2022 | Frivillighet i foreningen; møt styreleder Pål, og Margrethe som er styremedlem og likeperson i Sarkomer Nyhet
Bilder om sarkom til mobil og mac/pc Nyhet
Sarkomen #1 2022 | Hjemmebehandling, «Veien videre» og Gunnvalds historie Nyhet
Logokonkurranse for et nytt osteosarkom konsortium Nyhet

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Du må være innlogget for å kunne kommentere.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Gi en gave

Bli fast giver hos oss eller støtt oss med en engangssum! Alle gaver på 500 kroner eller mer gir rett til skattefradrag.

Gi en gave her!

Likepersontelefonen

tlf. 22 12 00 29

Når du ringer vår likepersontelefon vil du kun bli belastet lokaltakst. Mobiloperatørens takster gjelder når du ringer fra utlandet.

Om Sarkomer

Sarkomer er en norsk pasient- og likepersonorganisasjon for alle berørt av sarkom – en samlebetegnelse for kreft i skjelett eller bløtvev. Foreningen er til for deg som har eller har hatt sarkom, og pårørende eller etterlatte til de som rammes av sarkom. Vi ønsker også alle andre som er interessert i å støtte og følge vårt arbeid velkommen!

Les mer..

Aktivitetskalender

  • Styremøte 1/2023 den 16. mars 2023 17:00
  • Årsmøte 2023 den 23. mai 2023 18:00
  • Styremøte 2/2023 den 15. juni 2023 17:00
  • Styremøte 3/2023 den 17. august 2023 17:00
  • Den Store Kuledagen 2023 den 9. september 2023 12:00
Tilsluttet Kreftforeningen

Kongens gate 6, 0153 Oslo • info(at)sarkomer.no

Powered by PressBook Green WordPress theme