Toppmeny

Sarkom er kreft: Juli er sarkom-måneden

Juli er tid for fellesferie i Norge; sommer, sol og late dager. Juli er også den internasjonale sarkom-måneden. Ser du noen bære sarkomsløyfen vår, er det i solidaritet med dem som rammes av sarkom, og for å skape bevissthet og øke kunnskapen om en sjelden og relativt ukjent kreftform.


Så, hva er sarkom? Sarkom er en felles betegnelse på kreftsvulster som oppstår i ben- eller bløtvev. Svulsten kan oppstå i nerver, muskler, ledd, blodårer, fettvev eller skjelett. Sarkom oppstår oftest i ben og armer, men kan oppstå hvor som helst i kroppen, og det finnes mer en 50 undergrupper.

Selv om sarkom er sjelden som kreftform blant voksne, med en prosent av krefttilfellene, er sarkom en av de vanligste typene blant barn og ungdom som får kreft. Kirurgi er en stor del av behandlingen disse pasientene får. Det er i mange tilfeller nødvendig å operere bort en knokkel helt eller delvis. De kirurgiske inngrepene er ofte store og medfører i større eller mindre grad tap av funksjon. Behandlingstiden varierer fra en enkel operasjon til omfattende operasjon(er) med påfølgende cellegiftbehandling over lang tid og/eller strålebehandling.

Fordi sarkom er en sjelden kreftform er det lite kunnskap om denne sykdommen blant befolkningen, og dessverre også i primærhelsetjenesten. De som har følt sarkom på kroppen har kanskje opplevd å komme sent i gang med behandling, noe som er svært uheldig for prognosen. Dette skyldes ofte at symptomene kan være alt annet enn sarkom, og at smerter og klumper forveksles med skader eller andre «vondter».

For å spre kunnskap om sarkom, og for å støtte de som rammes av en sjelden kreftdiagnose setter vi derfor sarkom på dagsordenen i juli. Del gjerne en melding i sosiale medier slik at flere får kjennskap til sykdommen – og støtt sarkomsaken ved å kjøpe sarkomsløyfen! Inntektene går uavkortet til vårt arbeid.


Se en kort film om sarkom, som gir innblikk i historien til vår likeperson Cecilie Sneltvedt.

«Med håndball og mye trening og kamper så kommer det skader. Jeg gikk til legen flere ganger for å spørre «hva er galt med meg?»


Til fastleger, fysioterapeuter, kiropraktorer og annet helsepersonell

Kunnskap redder liv! Vet du hvilke symptomer du bør være oppmerksom på når du er i kontakt med pasienter? Lær mer om sarkom, meld deg på Den Store Kuledagen! Målet med denne dagen er å gi deg økt kompetanse om kuler, klumper og sarkomer.

Tidspunkt: 12. oktober 2018 kl. 0800
Påmeldingsfrist: 1. oktober 2018

One Response to Sarkom er kreft: Juli er sarkom-måneden

  1. Thorleif Berthelsen 5. juli 2018 at 00:14 #

    Kjempebra! Jeg håper vi får Kreftforeningen til å engasjere seg for vår type kreft også. Jeg synes de er fraværende og mest opptatt av de «store» krefttypene som bryst og prostata – symptomatisk at kun 2% av forskningsmidlene deres går til sarkom.

    Mvh
    Thorleif
    Leder Sarkomer Vest

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Følg oss på