Toppmeny

Podcast

En podcast om ben- og bløtvevskreft

Sarkom er en fellesbetegnelse på ondartede svulster som vokser ut fra bindevev som bløtvev, ben, brusk, muskler og fett. Omtrent en prosent av alle krefttyper er sarkom, og hvert år får sika 300 personer i Norge sarkom.

I forbindelse med sarkommåneden i juli 2020 lanserer pasientforeningen Sarkomer en ny podcastserie i 4 deler. Episodene slippes hver uke gjennom måneden.

Her får du møte gjester med forskjellige erfaringer knyttet til kreftdiagnosen sarkom. Du vil få et innblikk i hverdagen til personer behandlet for sarkom – inkludert GIST. Møte pårørende som forteller om sine opplevelser, og helsepersonell som til daglig jobber med å behandle de som er rammet.

Lytt her eller abonner der du hører på podcastserier

Sarkompodden-episode-1

E1 | Ole-Jacob Norum og Kjetil Boye – Hva er sarkom?

I denne episoden får du møte to leger som begge jobber med sarkom, men allikevel har to helt forskjellige hverdager på jobb. Ole-Jacob gir oss et innblikk i hvordan man opererer og Kjetil forteller om den medisinske behandlingen med cellegift, strålebehandling og andre medisiner. Du får blant annet vite hva som er forskjellen på sarkom og andre kreftformer, hvilke symptomer sarkom gir og hvordan de behandles. Her får du møte to engasjerte leger som på en enkel måte gir deg grunnleggende kunnskap sarkom.

Sarkompodden-episode-2

E2 | Bjørn Einar Romøren – Ryggsmertene var Ewings sarkom

Mange kjenner Bjørn Einar som verdensrekordholder i skiflyging. Etter at karrieren var over, var ryggsmerter noe som dukket opp av og til. Derfor ble både han og legen overrasket da smertene denne gangen viste seg å være Ewings sarkom. Bjørn Einar forteller åpent om hvordan han opplevde å få sin diagnose samtidig som kona var høygravid og hvor tøff behandlingen har vært. I dag er han ferdigbehandlet, men skjønner at veien tilbake til hverdagen vil ta tid. Her får dere møte en mann med godt humør og glimt i øyet.

Sarkompodden-episode-3

E3 | Heidi Houge – Fikk sarkom når hun var 15 år

Heidi var som mange andre 15-åringer opptatt av skole, venner, sminke og gutter. Så ble livet snudd på hodet når hun fikk sarkom. Vi snakker om hvordan det var å miste håret, holde kontakter med venner og tankene rundt det å en gang i livet få egne barn. I dag studerer Heidi jus i Bergen og er veldig fornøyd med livet. Hun gir gode råd om hva man bør tenke på etter at behandlingen er ferdig og hvordan håndtere kontroller og redsel for tilbakefall. Her får dere møte en jente som er reflektert og inspirerende å lytte til.

Sarkompodden-episode-4

E4 | Per og Elizabeth Fjellvang – Å leve med GIST

Per fikk diagnosen GIST i 2005, han gjennomgikk en operasjon og ble kreftfri. I 2009 kom sykdommen tilbake, og Per startet opp behandling med Glivec. Vi snakker blant annet om bivirkninger og hvordan det er å leve med kreft. Pers kone Elizabeth deltar også i episoden og forteller hvordan hun synes det har vært å være pårørende, og hvordan de har snakket med barna gjennom denne tiden. I dag lever Per og Elizabeth et godt liv, de har bygd hytte og tør å legge planer for fremtiden.

Takk!

Tusen takk til dere som deler personlige erfaringer og kunnskap med oss!

Podcasten er finansiert med midler fra «bursdagsinnsamlingene» fra våre givere på Facebook.

Tusen hjertelig takk for alle bidragene.

Følg oss på