Toppmeny

Podcast

En podcast om ben- og bløtvevskreft

I forbindelse med sarkommåneden i juli 2020 lanserte pasientforeningen Sarkomer en ny podcastserie. 

Her får du møte gjester med forskjellige erfaringer knyttet til kreftdiagnosen sarkom. Du vil få et innblikk i hverdagen til personer behandlet for sarkom – inkludert GIST. Møte pårørende som forteller om sine opplevelser, og helsepersonell som til daglig jobber med å behandle de som er rammet.

Nye episoder lages litt i rykk-og-napp, så vi anbefaler at du abonnerer på «Sarkompodden» der du lytter til podcast for å holde deg oppdatert.

Sarkom er en fellesbetegnelse på ondartede svulster som vokser ut fra bindevev som bløtvev, ben, brusk, muskler og fett. Omtrent en prosent av alle krefttyper er sarkom, og hvert år får sika 300 personer i Norge sarkom.

Lytt her eller abonner der du hører på podcastserier

Sarkompodden-episode-1

E1 | Ole-Jacob Norum og Kjetil Boye – Hva er sarkom?

I denne episoden får du møte to leger som begge jobber med sarkom, men allikevel har to helt forskjellige hverdager på jobb. Ole-Jacob gir oss et innblikk i hvordan man opererer og Kjetil forteller om den medisinske behandlingen med cellegift, strålebehandling og andre medisiner. Du får blant annet vite hva som er forskjellen på sarkom og andre kreftformer, hvilke symptomer sarkom gir og hvordan de behandles. Her får du møte to engasjerte leger som på en enkel måte gir deg grunnleggende kunnskap sarkom.

Sarkompodden-episode-2

E2 | Bjørn Einar Romøren – Ryggsmertene var Ewings sarkom

Mange kjenner Bjørn Einar som verdensrekordholder i skiflyging. Etter at karrieren var over, var ryggsmerter noe som dukket opp av og til. Derfor ble både han og legen overrasket da smertene denne gangen viste seg å være Ewings sarkom. Bjørn Einar forteller åpent om hvordan han opplevde å få sin diagnose samtidig som kona var høygravid og hvor tøff behandlingen har vært. I dag er han ferdigbehandlet, men skjønner at veien tilbake til hverdagen vil ta tid. Her får dere møte en mann med godt humør og glimt i øyet.

Sarkompodden-episode-3

E3 | Heidi Houge – Fikk sarkom når hun var 15 år

Heidi var som mange andre 15-åringer opptatt av skole, venner, sminke og gutter. Så ble livet snudd på hodet når hun fikk sarkom. Vi snakker om hvordan det var å miste håret, holde kontakter med venner og tankene rundt det å en gang i livet få egne barn. I dag studerer Heidi jus i Bergen og er veldig fornøyd med livet. Hun gir gode råd om hva man bør tenke på etter at behandlingen er ferdig og hvordan håndtere kontroller og redsel for tilbakefall. Her får dere møte en jente som er reflektert og inspirerende å lytte til.

Sarkompodden-episode-4

E4 | Per og Elizabeth Fjellvang – Å leve med GIST

Per fikk diagnosen GIST i 2005, han gjennomgikk en operasjon og ble kreftfri. I 2009 kom sykdommen tilbake, og Per startet opp behandling med Glivec. Vi snakker blant annet om bivirkninger og hvordan det er å leve med kreft. Pers kone Elizabeth deltar også i episoden og forteller hvordan hun synes det har vært å være pårørende, og hvordan de har snakket med barna gjennom denne tiden. I dag lever Per og Elizabeth et godt liv, de har bygd hytte og tør å legge planer for fremtiden.

Sarkompodden-episode-5

E5 | Merethe Lia Johansen – Fysisk rehabilitering etter sarkombehandling

Merethe er fysioterapeut på Radiumhospitalet i Oslo, og har jobbet i mange år med personer som er behandlet for sarkom. I denne episoden prater vi om hva rehabilitering er, og hvorfor det er viktig å tenke rehabilitering fra den dagen du får din diagnose. Du får et innblikk i hvilke fordeler fysisk aktivitet kan ha for deg, både under og etter behandlingen. Vi lærer at det aldri er for seint å reise på et rehabiliteringsopphold, og hvem som kan hjelpe deg hvis du har behov for rehabilitering. Her får du møte en engasjert fysioterapeut som også gir deg gode tips til hvordan du kan motivere deg selv til å komme i gang med fysisk aktivitet.

Sarkompodden-episode-6

E6 | Stig Gudmundsen – Livet etter sarkombehandlingen

Livet på starten av 2018 er veldig fint for Stig. Han venter spent på fødselen til sitt første barnebarn, trives på jobb og er aktiv med innebandy og musikk. Så får han beskjed at smertene han har hatt siste tiden er et sarkom. Etter å ha gjennomgått en stor operasjon i bekkenet, begynner Stig veien tilbake til den «nye normalen». I denne episoden snakker han blant annet om hvordan det er å trene for hardt fordi viljen for å komme tilbake til livet som det var før, er så stor. Om viktigheten av å ha en god fysioterapeut, familie og venner rundt seg. Stig er en fantastisk reflektert mann som gjerne deler sine erfaringer og gode råd med andre.

Sarkompodden-episode-7

E7 | Sissel Aanes – Å miste Trond-Vegar

Etter å ha gått med smerter i kneet i nesten et år, får yngste sønnen til Sissel påvist et osteosarkom, i februar 2008. Behandlingen er tøff, og det viser seg etter hvert at Trond-Vegar må amputere beinet. Sissel pendler mellom Radiumhospitalet og hjemmet i Mosjøen. Hun klarer ikke å jobbe, har nok med å følge opp sønnen sin. På første kontroll etter avsluttet behandling blir det påvist spredning til lungene, og i september 2009 dør Trond-Vegar. I denne episoden snakker vi blant annet om dårlig samvittighet for at sykdommen ikke ble oppdaget tidligere, om hvor viktig en sydentur kan være, om sorg som ikke er til å holde ut og om hvordan livet sakte går videre.

Sarkompodden-episode-8

E8 | Kaia Frekhaug – når mamma fikk sarkom

I denne episoden snakker vi om hvordan det kan oppleves å være pårørende. Du får møte Kaia Frekhaug 16 år, som for drøyt fire år siden opplevde at moren hennes fikk sarkom. Kaia forteller om hvordan det var å få beskjeden om at moren hennes hadde kreft og redselen for at moren skulle dø. Vi snakker om hvor viktig det er å ha noen å prate med og å tørre å være åpen om hvordan man har det. Du vil også få noen generelle råd om hvordan man som pårørende kan ta vare på seg selv når man står i en krevende situasjon over tid.

Sarkompodden-episode-9

E9 | Hilde Anette Heimark og Rune Mortensen – sammen er vi sterkere

Hilde Anette og Rune kjente begge på et behov for å finne likesinnede å prate med da de fikk sarkom. Det var en stor motivasjon for de begge to, da de valgte å engasjere seg i Sarkomers likepersonstjeneste. Nå legger de ned en stor del av sin tid på frivillig arbeid. I denne episoden får du blant annet lære mer om hva en likeperson er, hvordan du kan finne noen å prate med og du får et godt innblikk i andre tilbud om oppfølging som finnes når du selv har fått sarkom eller er pårørende. Ikke minst får du møte to ildsjeler som har et stort hjerte og engasjement for at ingen berørt av sarkom skal føle seg alene!

Sarkompodden-episode-10

E10 | Pål Nedrelid – Frivillig engasjement

I september 2011 ble Sarkomer offisielt stiftet under «Den store kuledagen» på Akershus festning i Oslo. Hva var bakgrunnen til at foreningen ble startet og hvem var initiativtakere? Styreleder i Sarkomer, Pål Nedrelid, forteller om prosessen, oppstarten og hvilke tilbud foreningen har i dag. Han snakker også om sin egen motivasjon for at personer med sarkom skal få riktig og en så tidlig diagnose som mulig. Her får du møte en engasjert mann som selv har hatt sarkom og som nå brenner for å hjelpe andre!

Takk!

Tusen takk til dere som deler personlige erfaringer og kunnskap med oss!

Podcasten er finansiert med midler fra «bursdagsinnsamlingene» fra våre givere på Facebook.

Tusen hjertelig takk for alle bidragene.

Følg oss på