Toppmeny

Ny nasjonal helse- og sykehusplan

Enda en plan, tenker du? Men denne gang forsikret helse- og omsorgsminister Bent Høie at han og ansatte i departement og direktorat skal involvere pasientforeningene mer kreativt i utarbeidingen av ny helse- og sykehusplan.

Høie hadde informasjonsmøte i Røde Kors’ lokale i Hausmannsgaten i Oslo i dag.

På plass var mange pasient- og brukerorganisasjoner innenfor en rekke helseområder; representanter fra rusfeltet, svaksynte og blinde og andre helseområder slik som revmatisme og kreft var blant annet tilstede.

Helse- og omsorgsministeren gjorde en analogi til Matteusevangeliet og Josef og Maria og det nyfødte jesusbarnet, men kunne ikke love at han kunne komme med gull, røkelse og myrra til oss i brukerorganisasjonene. Det han riktignok kunne love, var noe vist og klokt likevel, og det var at likemannstjenestene til pasient- og brukerorganisasjonene skal involveres mer i helsetjenestene i den nye planen. Men han kunne ikke love konkrete tiltak allerede nå fordi pasientforeningene og brukerorganisasjonene skal delta i høringsrunder, møter og andre måter for å få en mindre statisk tilblivelsesprosess for den nye helse- og sykehusplanen.

Høie kom riktignok med en nyhet fra den tiltenkte planen, og det var at erfaringskompetansen, den kompetansen du og jeg sitter med som brukere, skal sidestilles med fagkompetansen (behandler). Høie vil sette brukermedvirkning i sentrum, men kan ikke love at alle foreningene og organisasjonene får alle sine ønsker oppfylt i den nye planen.

Han oppfordrer pasientforeningene og brukerforeningene om å være korte og konsise og konsentrere seg om få tiltak de vil ha gjennomslag for i den nye planen.

Høie dro også opp en historisk linje der han sa at de siste 30 til 40 årene har brukerperspektivet blitt mer og mer ivaretatt.

En flott representant fra Blindeforbundet sa at han ikke er så god til å kjenne igjen ansikter, men husker løfter, og han så frem til at man skulle trekke inn likemannstjenesten mer sentralt i arbeidet med å utarbeide brukerstyrte helsetjenester.

Sarkomer skal gi et innspill sammen med de andre pasientforeningene på kreftfeltet, og dersom du har en sak du gjerne vil ha med i den nye nasjonale helse- og sykehusplanen, så send oss en mail på: info@sarkomer.no

No comments yet.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Følg oss på