Toppmeny

Juli er den internasjonale sarkommåneden!

Juli betyr ikke bare late og solfylte dager på stranda eller lyse og varme sommerkvelder, det er også den internasjonale sarkommåneden. For alle berørte av sarkom, enten de selv er rammet eller de er pårørende eller etterlatte, er juli en viktig måned!

Bær gjerne en sarkomsløyfe eller et sarkomarmbånd for å vise din støtte til sarkomsaken. Du finner begge deler i vår nettbutikk. Inntektene går uavkortet til vårt arbeid.

Sarkom er en sjelden kreftform og ofte vanskelig å oppdage. Sarkommåneden er derfor en viktig markering internasjonalt, som gjør det mulig å rette et økt fokus på hva sarkom er, hvilke symptomer det kan gi og hvordan det behandles. Ved å spre kunnskap om diagnosen kan vi kanskje nå vårt mål om at alle med sarkom skal få stilt riktig diagnose tidlig og komme raskt til behandling.

I år er vårt mål å nå ut til enda flere, slik at alle som på ulike måter er berørt av sarkom skal kunne føle seg mindre alene. Her i Norge vil måneden markeres med at mennesker som selv er rammet av sarkom eller helsepersonell som arbeider med rammede av sarkom tar oss med inn i sin hverdag og deler sine historier på Sarkomers Instagram. Vi vil også arrangere spennende konkurranser og gi dere innblikk i hva vi i pasientorganisasjonen driver med i det daglige. Vi oppfordrer dere derfor til å følge oss i våre sosiale medier slik at dere kan få med dere alt det spennende som skjer i juli!

Facebook | Instagram

 

Hva er egentlig sarkom?

Alle kreftsykdommer utgår fra et organsystem. For eksempel oppstår brystkreft i brystet og tarmkreft i tarmen osv. Sarkom er en fellesbetegnelse på en type kreft som oppstår i kroppens bevegelsesapparat og bindevev, og dermed kan de oppstå hvor som helst på kroppen. Sarkom kan oppstå i muskel, skjelett, fettvev, blodårer, nerver, hud, underhud og annet bindevev.

Sarkomer deles ofte inn i to grupper:

Bensarkom oppstår oftest i skjelettet. Det finnes ca. 20 forskjellige typer bensarkom. De vanligste er osteosarkom, Ewing sarkom og kondrosarkom.

Bløtvevssarkom oppstår i muskulatur, sener, fettvev, perifere nerver, i tarmkanalen, på bakre bukvegg, i lever og livmor. Det finnes ca. 50 forskjellige typer bløtvevsarkom. De vanligste typene er GIST, liposarkom, pleomorft spolcellet sarkom og leiomyosarkom.

Ca. 1% av alle nye krefttilfeller i Norge er et sarkom, men blant barn og unge som får kreft er sarkom en av de vanligste typene. Hvert år får ca. 50 personer i Norge bensarkom og ca. 300 personer opplever å få bløtvevssarkom. I tillegg kan man dele sarkom inn i 170 ulike undergrupper.

Dere kan få et større innblikk i de forskjellige diagnosene ved å lese noen av våre tidligere temanummer av «Sarkomen»;

GIST

Bensarkom

Bløtvevssarkom

Gynsarkom

Hør også gjerne på Sarkompoddens episode "Hva er sarkom?" dersom du ønsker å høre mer om sarkom.

Spennende begivenheter i høst

Vi ønsker å bidra til økt kunnskap om sarkom, for å korte ned tiden fra symptomer oppstår til behandlingen starter. Fordi sarkom er sjelden, er det begrenset kunnskap om diagnosen hos primærhelsetjenesten. Derfor vil vi også i år være med å arrangere Den store kule dagen – fagdagen, som er en fagdag om sarkom for helsepersonell. Mer informasjon om dagen vil komme i løpet av høsten.

Den store kule dagen – pasientdagen vil også arrangeres i år, og i år blir det en digital dag i form av en direktesending med flere spennende, faglige innslag. I tillegg blir det gode muligheter for dere der hjemme til å stille spørsmål og å delta aktivt. Det garanteres både spennende gaver og god stemning for alle påmeldte! Dagen arrangeres 23.oktober, og mer informasjon om påmelding kommer.

En annen viktig begivenhet i år er pasientorganisasjonen Sarkomer 10-års jubileum, og det vil komme en del morsomme og givende tilbakeblikk på organisasjonens reise i løpet av høsten. Ikke minst, fortsetter vi arbeidet med å ferdigstille appen vår som nå er under brukertesting. Appen vil gjøre det enklere for deg som er rammet og / eller dine pårørende å få tilgang til riktig informasjon til riktig tid. Arbeidet gjøres i samarbeid med sarkomgruppen på Radiumhospitalet, for å sikre at innholdet er riktig og oppdatert. Vi gleder oss til appen blir ferdig og til at alle som trenger det kan få fullt utbytte av den!

No comments yet.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Følg oss på