Toppmeny

Fakta om sarkom; ben- og bløtvevskreft

Sarkom kategoriseres i 2 hovedtyper; bløtvevssarkom og bensarkom, og under disse er det igjen mer en 50 undertyper av sarkom!


Selv om vi kaller kreftformen «sjelden», setter sarkom dype spor i livene til de som rammes. Det er ofte flere mennesker i nære relasjoner som også rammes. Mor, far, søsken, besteforeldre, kjæreste eller venner kan oppleve ulike utfordringer med tanke på å stå på sidelinjen når noen de er glad i blir syke.

En annen faktor er at sarkom dessverre rammer barn og unge i større grad enn voksne og eldre mennesker. Hele 10-12 % av barn og unge som får kreft har diagnosen sarkom. Spesialistene som behandler sarkompasienter opplever dessverre alt for ofte at pasientene kommer sent til behandling. Som vi har skrevet om tidligere er det slumrende kunnskap om sarkom i primærhelsetjenesten (fastleger, fysioterapeuter, kiropraktorer), og ellers lite fokus på hvilke symptomer man bør være oppmerksom på.

Vi ønsker ikke å skape frykt for kuler og smerter i kroppene der ute, men gjøre deg oppmerksom på hva du skal være OBS på: Kuler og klumper som vokser over tid, eller smerter og ømhet som ikke har en naturlig årsak bør undersøkes nærmere av fastlegen din.

Det er internasjonal enighet om at behandling av sarkom kun bør foregå ved høyspesialiserte enheter. I Norge er utredning og behandling formelt sentralisert til regionsykehusnivå (kilde: Kreftlex.no). Det betyr at dersom fastlegen, fysioterapeuten eller kiropraktoren din har mistanke om sarkom skal de henvise deg til et av disse sykehusene:

  • OUS Radiumhospitalet i Oslo
  • Haukeland Universitetssykehus i Bergen
  • St Olavs Hospital i Trondheim
  • UNN i Tromsø

 

No comments yet.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Følg oss på